Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Ὁ ὑπολογιστὴς τοῦ Ἐρατοσθένους κι ἕνα ταξείδι στὴν Χιλή-ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ-ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΒΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΥΜΕ !! ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ!


Ὁ ὑπολογιστὴς τοῦ Ἐρατοσθένους κι ἕνα ταξείδι στὴν Χιλή.


ἀρχαιολογία, ἱστορία by Φιλονόη ἐκ τοῦ Πόντου

Τὸ παρακάτω παρουσιάζει τὶς ἔρευνες ποὺ βασίζονται σὲ ἕνα ὄργανον, τὸ ὁποῖον ὀνομάστηκε ΤΑΝΑΟΥΑ σὲ πιὸ πρόσφατες ἐποχές, ἀλλὰ οὐσιαστικῶς κατὰ βάσιν θὰ πρέπῃ νὰ συζητᾶμε γιὰ τὸν ὑπολογιστὴν τοῦ Ἐρατοσθένους.

Ἕνα ὄργανον, στὸ ὀποῖον ἐβασίσθῃ πρὸ κειμένου νὰ μετρήσῃ τὴν περίμετρον τῆς Γῆς, σὲ μίαν ἐποχὴ ποὺ «θεωρητικῶς» δὲν ὑπῆρχε τέτοιου εἴδους ὑποδομή.

Ἐὰν ὁ μελετητὴς Ῥὶκ Σᾶντερες ἔχει δίκαιον, τότε συζητᾶμε γιὰ μίαν σπουδαία ἀνακάλυψιν, ἡ ὁποία ἔρχεται νὰ προστεθῇ στὶς ἤδη ὑπάρχουσες καὶ νὰ ἐνισχύσῃ τὶς πεποιθήσεις μας γιὰ πανάρχαια ταξείδια τῶν παππούδων μας ἀνᾷ τὸν κόσμον.
Φιλονόη.

Υπολογιστής από την εποχή του Ερατοσθένη 2200ετών(..και ένα αρχαίο ταξίδι στην Χιλή!)

Περί το έτος 232π.Χ. ο πλοίαρχος Ράτα και ο πλοηγός Μάουι,επικεφαλής ενός στόλου,ξεκίνησαν από την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο για να κάνουν τον γύρο της γης.Η αποστολή βρισκόταν υπό την καθοδήγηση του Ερατοσθένη.[π.276 Κυρήνη-π.194 Αλεξάνδρεια] του μεγάλου επιστήμονα που ήταν ταυτόχρονα και βιβλιοθηκάριος στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.Ίσως το ταξίδι έγινε για να επαληθευτεί η θεωρία του Ερατοσθένη ότι η Γη ήταν στρογγυλή,και ο οποίος είχε υπολογίσει με εξαιρετική ακρίβεια την περιφέρειά της.Ένα από τα όργανα πλοήγησης που ο Μάουί είχε μαζί του ήταν μια υπολογιστική μηχανή που αποκαλούσε «τανάουα».

Ένα παρόμοιο όργανο ήταν γνωστό το 1492 σαν»torquetum».Σχέδιο του «τανάουα» έχει βρεθεί σε σπηλιά του Ίριαν Τζάγια στην δυτική Νέα Γουινέα και πιθανότατα ο Μάουι χρησιμοποιούσε για να υπολογίσει το γεωγραφικό μήκος.

Το σχέδιο της «τανάουα» συνοδευότανε από μια επιγραφή που αποκρυπτογραφήθηκε το 1970:«Η Γή έχει κλίση.Συνεπώς ,τα σημεία της μισής εκλειπτικής κυριαρχούν στον νότο,τα άλλα μισά αντέλλουν στην άνοδο.Αυτός είναι ο υπολογιστής του Μάουι«.Στα σχέδια που υπάρχουν χαραγμένα στους τοίχους της σπηλιάς υπάρχει επίσης και η απόδειξη του πειράματος του Ερατοσθένη για την μέτρηση της περιφέρειας της Γής.Ο Μάουι πιθανώς είχε μεταφέρει μαζί του πίνακες που είχαν γίνει από τον Ερατοσθένη,και οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει να υπολογίσει το γεωγραφικό μήκος βάσει της γωνιακής απόστασης της Σελήνης και του άστρου Αλτάιρ στον αστερισμό Αγκίλα(Αετό).Υπέρ αυτού συνηγορεί ο επιστήμονας Ρίκ Σάντερς που κατασκεύασε και εργάστηκε με ένα ξύλινο μοντέλο της «τανάουα».Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι ο Μπάρρυ Φέλλ αποκρυπτογράφησε επιγραφές από τα νησιά του Ειρηνικού,της δυτικής Νέας Γουινέας και του Σαντιάγκο στην Χιλή,που μιλούν για ένα στόλο έξι πλοίων που ξεκίνησε περί το 232 π.Χ.επί βασιλείας Πτολεμαίου Γ΄,και που δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα ταξίδι που θα αποδείκνυε την θεωρία του Ερατοσθένη ότι η Γη είναι στρογγυλή. Ίσως οι Σπαρτιάτες-Αραουκάνοι να μην ήταν οι πρώτοι Έλληνες που είχαν επισκεφτεί την μακρινή Χιλή!!

(Περιοδικό Tρίτο Μάτι-Σεπτ.2009) (Eπιμέλεια -visaltis.blogspot.com-Βισάλτης)

Posted by  
 
http://amphiktyon.blogspot.com/2012/03/blog-post_7941.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Watch live streaming video from apollonios at livestream.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...